Maritim uddannelse

Det er ikke mange, der kender til de forskellige karriereveje inden for maritim uddannelse. Faktisk er der rigtig mange jobs forbundet med søfart, da især de store skibe skal bruge rigtig mange forskellige arbejdere. F.eks. er der ansat både styrmænd, forskellige mekanikere, arbejdsmænd og skibskokke på langt størstedelen af de større skibe. Desuden er der servicepersonale, tjenere osv. på mange af de færger og skibe, der sejler med passagerer. Hvis du ikke allerede har overvejet en maritim uddannelse, så er det måske nu, du skal udforske mulighederne. Har du i forvejen interesse for søfart, er en maritim uddannelse selvfølgelig et oplagt valg, men det er bestemt ikke en absolut nødvendighed for at kunne arbejde på havet. Der er muligheder for alle, hvad enten du lige er gået ud af folkeskolen, har afsluttet en erhvervsuddannelse eller har færdiggjort en gymnasial uddannelse. Ligeledes er der mange forskellige steder, hvor du kan uddanne dig. Et job på havet er også oplagt for dig, der gerne vil arbejde i et internationalt miljø og have muligheden for at komme langt omkring i verdenen.

Som et relativt nyt tiltag tilbydes der i dag en speciel HF-uddannelse, der kombinerer de almindelige fag med specielle fag, der gør dig klar til en uddannelse inden for søfart. På den måde får du altså både en gymnasial uddannelse og en bred, grundlæggende viden omkring søfart og havet. Hvis du senere beslutter dig for, at du ikke vil have en maritim uddannelse alligevel, så har du jo stadig din HF-eksamen, der giver dig adgang til rigtig mange forskellige uddannelser.

Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte har lavet en hjemmeside, hvor de har samlet en masse information om mange forskellige maritime uddannelser. Bl.a. her kan du blive klogere på, hvad et arbejdsliv inden for søfart kan bestå i, og du kan udforske de mange muligheder i dit eget tempo.